London lázban ég a csütörtökön, azaz április 2-án kezdődő G20 csúcstalálkozó okán, és meg is tudom érteni, nem mindennapi alkalom, hogy a világ legbefolyásosabb gazdasági és politikai szereplői itt gyűlnek össze. Persze, az apropó szomorú, mert a válságot kell elemezni, de maga a gondolat felemelő.

Amellett, hogy mindenki hiperizgatott, rendkívül ideges is, hiszen London és az itt tartózkodó nagyágyúk potenciális célpontjai lehetnek egy esetleges (terror)akciónak. Ennek elkerülésére iszonyatos pénzeket (milliárdokat a két nap alatt) költenek el biztonsági célokra. És mivel itt működik a demokrácia és a szabad gyülekezés, így természetesen a legtöbb szervezet ezekre a napokra jelentette be tüntetéseit, felvonulásait. Lesznek békésebb és kevésbé békés csoportosulások, anarchisták, stb.

Valószínűleg egyébként London mind a 10 millió embere fogja érezni azt a tiltakozást, ami úrrá lesz a városon, kivéve azokat, akiknek valójában szól, hiszen ők helikopterrel utaznak egyik helyszínről a másikra.

Furcsa fintora a sorsnak, hogy pont április 1 környékére tűzték ki az eseményt, egyből el is lett nevezve Pénzügyi Bolondok Napjának, és azt tanácsolják a bankároknak, hogy ne nagyon vegyenek fel öltönyt és a szokásos banki outfitet, mert könnyen céltáblájává válhatnak a dühödt tüntetőknek. Ezek a gyülekezések kifejezetten London banki részére összpontosulnak, idézem: "itt van a gócpont, ahol kövér macskák játszanak emberi életekkel, otthonokkal, közösségekkel és környezettel, miközben kövér bónuszokkal jutalmazzák magukat". Nos...

Gondolkodtam azon, hogy ki kellene menni fotózni a Canary Wharf-hoz, az ExCel Center közelébe, ahol a csütörtöki nagy tanácskozás lesz, de bukó a terv. Olyan szinten el lesz zárva mindentől az a terület, hogy az éttermek nem nyithatnak ki (persze az állam téríti a kiesett bevételt), és az ottlakóknak pedig fel kell készülniük, hogy esetleg csak órák alatt, többszörös átvizsgálás után mehetnek be otthonukba.

A környék átvizsgálása valószínűleg még most is tart, bombákat és gyanús csomagokat keresnek a rendőrök.

A program pedig:

  • Ma délelőtt megérkezett az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd, aki Gordon Brown kíséretében a St. Paul Katedrálisban csatlakozott a G20-akhoz. Beszédet tartott Soros György.
  • Este 8 magasságában megérkezett Barack Obama kb. 500 fős kísérőszemélyzettel, köztük 1 szakács, 4 szövegíró, 8 ember a First Lady-nek, és 35 autó. Obama a Regent's Park-beli Amerikai Nagykövetség Rezidenciájában alszik.
  • Holnap délelőtt 10-kor sajtókonferencia, majd Gordon Brown és Barack Obama mond beszédet. 11-kor a Bank of England-nál kezdődik demonstráció. 12:30-kor az ExCel Centernél kezdődik tüntetés a környezetszennyezés ellen egy hatalmas jégtömb jelenlétével.
  • 13:30-kor háborúellenes felvonulás.
  • Délután Barack Obama és felesége a királynővel találkozik a Buckingham Palotában, és egy rövid privát csevej után a többi csúcsvezető is megérkezik ugyanide.
  • 20:30-kor a Downing Street 10-ben vacsora a küldöttségnek, melyen Jamie Oliver főz, aki nem viheti be a házba a mobiltelefonját sem.
  • Csütörtökön reggel 7-kor kezdődik az ExCel Centerben a gyülekezés, majd 9:30-kor a délelőtti csúcstalálkozó, 14:30-kor pedig a délutáni.
  • 15:30-kor sajtókonferencia
  • 17:15-kor az orosz elnök, Medvedev mond beszédet.

Kíváncsian várom, hogy mit hoz ez a pár nap, és nyitva tartom a szemem, hátha összetalálkozom valamelyik nagy emberrel.

(Információforrás: thelondonpaper 2009. március 31.)

süti beállítások módosítása