Az erős kultúrális szombat után vasárnap egyedül vettem célba a várost, hogy felkutassam a Design Festival újabb gyöngyszemeit.

Elsőként a Covent Garden-nél található London Transport Museum-ba mentem, hogy vásároljak egy limitált szériás exkluzív travel card tokot, amit kifejezetten az idei Design Festival-ra készítettek az Established & Sons tervei alapján.

Ezután hatalmas sétát tettem a Trafalgar Sq-ig, melynek közepén felállítottak egy 160 négyzetméteres sakktáblát Jaime Hayón spanyol tervező gyönyörű részletgazdag sakkfiguráival. Minden bábu egyedi londoni épületek által inspirált design-t kapott, és két méter magasak voltak.

A sakktábla két sarkában egy kvázi madárlesen ült a két játékos, és mikrofonon keresztül irányították a tábla szélén lévő asszisztenseket, hogy merre mozgassák a bábukat. Egy bábu megmozdításához két embert kellett igénybe venni a méretek miatt. Az emberek meg ültek a lépcsőkön, és figyelték a gigantikus játékot.

Mivel épp vasárnap biciklisfelvonulás is zajlott, így a buszok nem jártak a Whitehallnál, de mivel szép volt az idő és sütött a nap, így nem bántam, hogy a Soutbank-ig gyalog kellett mennem.

Ott ugyanis két installáció várta a látogatókat: egy kartonhengerekből összerakott hatalmas torony és egy pasztell tetraéderekből álló fém "valami", aminek a formáját azóta sem tudom meghatározni, ezért nézzétek a képeket! Ez a kettő egyébként a Size+Matter projekt keretében készült, ami az építészet, formatervezés, szobrászat és mérnöki munka ötvözetével próbálja elmosni a határokat a fentiek között. A fém forma organikusnak látszik, mégis matematikai pontossággal lett megtervezve, és 17 különböző méretű tetraéderből áll, és bár pehelykönnyűnek látszik, valójában hatalmas a súlya. A kartonhenger-torony pedig arra próbál rámutatni, hogy még az elhanyagolt dobozalapanyagot is lehet valami igazán különlegesre használni.

A Southbank előnyös térbeli elhelyezkedésének okán minden évben készül a Design Festival-ra valami egyedi installáció itt, melynél a szervezők kikötése mindössze annyi, hogy vagy a formákban legyen némi játékosság, vagy találjanak új lehetőséget egy meglévő alapanyag felhasználására. Idén mindkét kitétel teljesült, úgy érzem.

süti beállítások módosítása