Kiállításokban igazán friss vagyok mostanában, igyekszem lecsapni a legújabb gyöngyszemekre, így nemrég a Design Museumba látogattam, hogy megnézzem az idei év legütősebb, legformabontóbb és legeredetibb brit dizájn-ötleteit.

A tavalyi után nagy volt a várakozás, és nem kellett csalódni. Van egy elméletem, hogy ha van 1-2 olyan alkotás, amire esetleg még 1 év után is emlékszel, akkor már megérte elmenni. Nekem a 2010-es Brit Insurance Design-ból a 100 darab mozgásérzékelős pandapersely maradt meg, amelyek mindig arra fordultak, amerre a látogató elhaladt, így folyamatosan olyan érzetet keltve, hogy figyelnek minket. A koncepció szerint a pandamedvék veszélyeztetettségére kívánták felhívni a figyelmet, ami valószínűleg sikerült is, ha ennyi idő után emlékszem rá. A másik, ami megmaradt, az egy luxusautó volt, melynek vázára valami szaténszerű anyagot húztak, így az autó teljes valója élethűen látszott, éppen csak a kemény karosszéria helyett fényes, lágy anyagból állt. Sajnos azt már nem tudom megmondani, hogy milyen típusú volt a kocsi.

Sikerült egy tárlatvezetést is elcsípnem, amikor egy szakavatott fiatalember körbemutatta az idei alkotásokat, kiemelve néhányat a 100 kiállított ötlet közül. Ezután még vagy másfél órát sétáltam, hogy mindent alaposan szemügyre vegyek, mert a gyűjtemény nem mindennapi. Maga a kiállítás is rendkívül szórakoztatóan van felépítve, kategóriákra osztva a teret: City, Home, Share, Play, Learn, majd a végén a Stop. A fenti kategóriák értelme, hogy az egyébként 7 másik kategóriában (építészet, divat, bútor, grafikai megoldás, interaktív, termék és közlekedés) nevezett alkotásokat összekeverje, és új csoportokat képezzen belőlük, azaz ne legyen 10 ruhadarab vagy 10 iPad egymás mellett, hanem megpróbálják optimálisan keverni a tárgyakat. A Stop terület különlegessége, hogy ami megfogható, átlapozható, kipróbálható, az mind még egyszer össze lett gyűjtve, és van egy hely, ahol belefészkelhetjük magunkat a több ezer fontos székekbe, beleolvashatunk a grafika kategóriában nevezett könyvekbe, stb.

Kiemelhetnék számtalan ötletet, ám inkább következzenek a 2011-es év győztesei kategóriánként:

Építészet: A Magdeburg-i Szabadtéri Könyvtár Projekt, ami 5 évvel ezelőtt kezdődött, és először a méretarányos makett készült el, majd a város lakosainak adományaiból megvalósulhatott a könyvtár, melyet teljes mértékben a helyi közösség lát el.

Divat: A japán Uniqlo és a német Jil Sander közös munkájának gyümölcse egy olyan alapdarabokat tartalmazó kollekció, mely az elérhető luxus kategóriáját képviseli.

Bútor: Branca-szék, aminek formája a szemre hasonlít, és úgy tűnik, mintha egy darab fából készült volna. A formák és az illesztések az élő fa ágait és hajlásait idézik, letisztult, gyönyörű minimalista darab.

Grafikai megoldás: Homemade is Best szakácskönyv az Ikea megbízásából. Ha van olyan ötlet, ami egész biztosan a fejembe vésődött, akkor ez a könyv a nagybetűs kiválasztott. Az ételfotók egyébként is gyengéim, és képes vagyok egy recepteskönyvet csak a képek miatt órákig forgatni, de ez a kedvenc mindenen túltesz. Ahelyett ugyanis, hogy jobbára a késztermékeket mutatná, a sütemények hozzávalóit fotózták le, méghozzá abban a mennyiségben, amennyi az adott recepthez kell, és kreáltak 50 dkg lisztből, 3 tojásból, 20 dkg vajból, 2 szem mandulából, stb. olyan képeket, hogy nem láttam olyan látogatót, akit ne nyűgözött volna le. A legtöbben csak álltunk, és egymás után fotóztuk a képeket, ahogy a LED tévén megjelentek. Minden tiszteletem a stylist-é és a fotósé.

Interaktív: Flipboard iPad applikáció. Bár értenék egy hangyányival többet az iPad-hez és az Apple alkalmazásokhoz, akkor biztos jobban értékelném ezt a személyre szabott magazint, ami gyakorlatilag úgy is néz ki a képernyőn, mintha egy újság lenne, tele olyan tartalommal, amit a barátok és ismerősök megosztanak veled, velünk a Facebook-on, Twitter-en és Flickr-en.

Közlekedés: A kategória győztese a Barclays Cycle Hire koncepció és a hozzá tartozó design. A Londont behálózó biciklikölcsönző olyan egyedi látványelemekkel rendelkezik, amelynek köszönhetően ma nincs olyan ember a városban, aki ne tudná, hogy miről van szó. Mint megtudtam, a bicajokat direkt nem túl szépre tervezték, hogy ne akarja senki eltulajdonítani (aki igazán stílusos, annak nem menő egy hatalmas Barclays felirattal rendelkező kétkerekűn tekerni), valamint minden eleme úgy lett gyártva, hogy ne lehessen például a kis első kosarat leszerelni, és más kerékpárra rábarkácsolni. A koncepció nemcsak a bicajokat foglalja magában, hanem az útjelző táblákat helyi térképpel, és az ATM-ekhez hasonló fizetési megoldással. 

Termék, azaz a TOP díj: Plumen energiatakarékos izzó, mely szembemegy azzal a szándékkal, hogy a lámpaégőinket el kell takarni, be kell burkolni, hiszen a Plumen annyira szép, és minden szögből más képet mutat, hogy eszünk ágában sem lenne elbújtatni. A tárlatvezetőnk szerint az a gesztus, hogy egy ilyen terméket díjaztak a legmagasabb elismeréssel, egyben a szakma állásfoglalása is arról, hogy milyen ötletekre van szükség a 2011-es évben: nem a több ezer fontos székekre, hanem a mindennapi használati tárgyaink szebb, jobb, élhetőbb változatára.

Design-rajongóknak a kiállítás kihagyhatatlan, és egészen augusztusig megtekinthető, szerintem érdemes egy hangulatos folyóparti sétával és egy délutáni teázással egybekötni a programot. 

süti beállítások módosítása