dress code: casino royal

Címkék: buli londonban göncök

2011.01.15. 16:35

Szinte magam sem hiszem el, hogy arról írok, hogy mit veszek fel a jövő heti céges bulira, de ez a "dress code" dolog már régóta motoszkál a fejemben, hogy esetleg megér egy bejegyzést.

Otthon szinte sosem tapasztaltam, hogy egy-egy eseményen meghatároznák, mit kell viselni. Volt a koktélruhás, az estélyis, a black tie meg a white tie, és ennél többet nem kellett törődni a dologgal. Ha szerencsés voltál, akkor vettél egy új ruhát egy eseményre (lehetőleg olyat, amit a jövőben még sokszor lehet használni), ha nem, akkor válogattál abból, ami már megvan, és kész.

(A munkahelyi "dress code"-ba inkább nem is megyek bele, mert pont a héten szólt a főnököm, hogy ezentúl még "irodaibbnak" kellene lennem, tehát jó lenne, ha elfelejteném a fekete rövidnadrág - majdnem térdig ér - és a hosszú magassarkú csizma kombinációját. Nem örültem a váratlan fordulatnak, mert igyekszem elkerülni a számomra unalmas fekete egyenes nadrág és ing kombinációját.)

De vissza a partiöltözékhez. Azt figyeltem meg, hogy itt nem mennek el az emberek egy buliba farmer-felső összeállításban, inkább dívik a ruhák viselete, lehetőleg kétszer ugyanazt nem felvéve, ezzel a partiruhákat a legújabb FMCG kategóriába taszítva (buli előtt megveszed, buliban felveszed, majd másnap bekerül a gardróbba, ahonnan már csak akkor kerül elő legközelebb, amikor elviszed a charity boltba, mert milyen dolog már az, hogy még egyszer felhúzd azt, amiben már láttak a barátaid és/vagy le vagy fényképezve?!).

Tegyük hozzá, hogy itt nem jelent sem nagybefektetést, sem pénzügyi válságot alkalmakra ruhát, cipőt, kiegészítőket venni, és utána nem is fáj annyira a szív, amikor nem használja az ember lánya. Itt nem hordanak semmit "túl" a nők, általában hatalmas ruhatáruk van (mert nemzeti sport a vásárlás), érzelmi kötődés sincs egy-egy darabhoz, egyszóval más az öltözködési kultúra.

A bulis "dress code" is csak egy újabb elem, amivel a vásárlásmániás angolok szórakoztatják magukat. Mert hiába van az embernek 8 alkalmi ruhája, ha egyik sem sárga, és a jövő heti buliban pedig pont ez a kitétel. Nincs más megoldás: be kell szerezni egy sárga ruhát meg egy hozzávaló cipőt, táskát, nyakláncot, hajpántot, stb. Ez pedig igazán nem tartozik az élet nagy problémái közé. A "dress code" nem csak színekre, hanem filmekre, témákra is kiterjed, pl. szuperhősök, Grease, horror és az otthon is jól ismert kamionosok és kurvák.

Megmondom őszintén, nem vagyok elkötelezett rajongója annak, hogy meghatározzák, mit vegyek fel, jobban szeretem magam eldönteni, de ezúttal nagy meglepetésemre örömömet leltem a tervezgetésben, a céges party "dress code"-ja ugyanis a kaszinó-stílus, azaz a fekete, fehér és piros.

Elsőre nem voltam elragadtatva, mert nemrég vettem egy gyönyörű mintás ruhát, amin mondanom sem kell, még csak nyomokban sem szerepel a fent említett három szín. Aztán úgy gondoltam, felveszem egy már meglévő fekete miniruhámat, és tipikus nő módjára már el is kezdtem számba venni, hogy a másfél éve vett rucimat ki és hányszor láthatta már rajtam, valamint hány Facebook-os képen szerepeltem benne.

Aztán egy séta közepette az Oxford Street-en megláttam a fenti fekete ruhát a 20-es évek kabaré stílusában (egyenes vonalú, jóindulattal combközépig érő, az alján olyan 20 cm-es fodorral), és mivel még másnap is mocorgott a fejemben, elmentem megvenni. Ruha kérdés így megoldva, de ekkor kezdődött a dilemma a mindenféle kiegészítőről és a megjelenés egészéről. Azóta azonban beszereztem egy pár égővörös harisnyát, egy fehér gyöngysort valamint egy piros hajpántot. Feltett szándékom, hogy a karácsonyra kapott megamenő meggyszínű bőrkesztyű is szerves részét képezi majd a kollekciónak. Ha jól sejtem, akkor most már csak egy passzoló öv hiányzik (tudja valaki, hol lehet kapni fehér vagy piros selyemszalagot Londonban?), és teljes lesz az összhang.

Mindenesetre pár napig remekül elszórakoztattam magam a feladattal, és szerencsémre volt pár fontom a játékra (nem kellett vagyont költeni - ruha: £24.90 Mango, harisnya: £5 Calzedonia, gyöngy: £2 Dorothy Perkins, hajpánt: £2.50 Claire's), és már alig várom, hogy "beöltözzek". Remélem, valaki jól lefotóz majd!! :D

süti beállítások módosítása