Ma nyílt meg a Victoria & Albert Múzeumban a nyolcvanas években nemzetközileg befutott japán divattervező, Yohji Yamamoto munkáit bemutató visszatekintő kiállítás. Az 1943-ban született művész 1977-ben mutatta be első női kollekcióját Tokióban, majd 1981-ben Párizsban megalapította a saját nevét viselő Yohji Yamamoto márkát, és a nyolcvanas évek közepére már férfiruhákat is tervezett. Munkáira jellemző a szokatlan szabásvonal, az olyan anyagok használata, melyek egyébként a divatiparban nem kapnak szerepet (pl. neoprén) és általában befejezetlennek vagy túlságosan nagynak tűnnek.

A kiállítás a V&A földszintjén a 38-as teremben található, ám az épületen belül több helyen is lehet találkozni Yamamoto kreációival. A terem minimál stílusban lett berendezve, fehér padló és falak, semmi kiírás vagy felirat, mindössze a ruhák. Hogy mit látunk éppen, azt a padlóra festett indexből azonosítottuk be, a női kollekciót W betűvel, a férfit pedig értelemszerűen M-mel jelölték, és a betűk melletti sorszám segítségével lehet megtalálni a bejáratnál kapott útmutató füzetben a szükséges információt.

45 női és 18 férfi öltözetet mutat be a kiállítás az 1980-as évektől napjainkig, a személyes kedvencem egy fekete estélyi ruha volt, melynek mindkét oldalán valamint középen pici, sűrű gombolás fut végig (W23). Láthatunk még videókat az elmúlt 3 évtized divatbemutatóiból, valamint néhányat az Adidas-nak tervezett lábbelikből.

A divat iránt érdeklődőknek ajánlom, és azoknak, akik látták korábban a Barbican japán divatról szóló gyűjteményét. A belépő 7 font, a kiállítás július 10-ig tekinthető meg.

süti beállítások módosítása