válságkezelés

Címkék: gazdaság válság londonban

2008.11.26. 23:31

Annyian kérdeztétek már, hogy mi a helyzet Angliában a válsággal, és eddig nem nagyon tudtam mit mondani, mert válság ugye van, minden újság, és hírösszefoglaló leggyakrabban használt kifejezése a 'credit crunch', de eddig nem tapasztaltam semmit a bőrömön.

Most viszont van hír! December 1-jétől az angol kormány csökkenti az ÁFA-t (VAT) a 17,5%-os ÁFA tartalmú javaknál azért, hogy ösztönözze a vásárlásokat. Ez mindenkinek jó, hiszen jön a karácsony, ami egyes üzletágaknál kiemelt szezont jelent, és ha nem költenek az emberek, az akár katasztrófát is okozhat.

És karácsonykor mindenki költeni akar, az is, akinek kevés a pénze, és ez hatalmas lendületet adhat az embereknek, emellett a saját bőrükön tapasztalhatják, hogy az ország vezetői tenni próbálnak a válság ellen.

Az elemzések szerint pedig a gazdaságnak most pont arra van szüksége, hogy legyen pénz- és árumozgás, magyarul költsenek az emberek, és ezzel tovább tudjon lendülni a válságon. Egy sima jövedelemadó-csökkentéssel vagy egyéb más alternatívával inkább a spórolást támogatnák, így viszont egyértelműen vásárlásra ösztökélnek.

Persze, ezt a 2,5% mínuszt inkább gesztusként lehet értékelni, mint valódi kedvezményként, de jövő héten a karácsonyi shoppingnál meglátom, mennyivel tudok kevesebbet költeni, mint eddig!

(A bejegyzéshez használt elemzéseket az Independent című napilap internetes kiadásán találtam.)

süti beállítások módosítása